Hyvinvointileiri Kallioniemessä 11.–15.7.2022

0

Hyvinvointileiri 11.–15.7.2022

Jos nauru, laulu ja kiitollisuus todella lisäävät elinvuosia, hyvinvointileirin porukasta saadaan uudet 100+ seniorit. Saimme viiden päivän aikana paljon tutkimustietoa ja ideoita siitä, miten tavat räätälöidään itselle ihaniksi rutiineiksi. Tietopaketti oli käärittynä iloiseen jakamiseen eri-ikäisten kesken. Pauliina Poikonen toteutti monta hauskaa iltanuotiota ja tietovisaa musiikki- ja lastenhoitotiimin kanssa.

Liikkuen terveemmäksi

Markku Heinänen vei aamunavauksissa meidät milloin Afrikan savanneille, milloin New Yorkin slummeihin. Eila Maunu laittoi meihin vauhtia taukojumpilla ja lasten liikuntajutuilla. Saimme kuulla häneltä, miten urheilijoiden elintapaohjaus tuo muutosta asenteisiin ja tuloksiin. Torstaina Pertti Vehkavuori mykisti meidät innostavalla Liike ja aivot -luennollaan, jossa saimme kuulla, että niskan ”kännykkäasento” kuormittaa nikamia yhtä paljon kuin seitsemän suurta keilapalloa roikkuisi niskasta! Opimme, miten ehkäistä selän ja nivelrakenteiden vaurioitumista ja hoitaa aivoja liikkeellä. Pitkin luentoja tuhlaajapoikakertomus eteni ”jumppasaarnana”.

Tärkeä uni

Leiri-isäntämme Taneli Pirskanen ohjeisti, millaisilla päivärutiineilla uni tulee herkemmin oikeaan aikaan. Hän kertoi, miten itse nuorena uupui ja miten sitten toipui vähentämällä stressitasoa jo päivällä. Leiriemäntä Ritva Kuusisto näytti tietoiskuissa, millaisia keinoja voi käyttää, kun uni ei tule. Opimme häneltä myös, kuinka hyvillä aamurutiineilla saadaan mitokondriot, nuo solujen energiatehtaat, tehokkaaseen toimintaan: aamulymfaus täristyksineen, kuivaharjaus, vaihtolämmin suihku, hengityksen tehostaminen, pidennetty yöpaasto.

Sydänterveys

Tiistaina Outi Haggren vei meidät katsomaan, miten valtimot saa pidettyä hyvässä kunnossa ruokavaliolla. Ei niin vaikeaa, mutta silti sydäntauteihin kuolee joka kolmas eli paljon useampi kuin koronaan. Pienillä muutoksilla riskit pienenevät ja jopa suonet elpyvät. Kolesterolia tulee vain eläinperäisestä ruoasta, liha- ja maitotuotteista. KoKoKasvisRuoka on Edenistä ja antaa meille täälläkin enemmän vireitä vuosia.

Pitkäikäisyyden salaisuus

Kimmo Ilola osoitti, millaisilla eväillä eläen löytyy maailmassa eniten yli 100-vuotiaita asukaslukuun nähden. Näille kaikille ns. Blue Zones -alueille on yhteistä kasvisvoittoinen ruokavalio, vahva yhteisöllisyys ja runsas arkiliikunta. Tyypillistä on myös selkeä ruokarytmi ja elämän kohtuullistaminen. Pitkään vireinä eläville on tyypillistä, että aterioilla ei täytetä mahaa ähkyksi vaan 80 % riittää. Kun syödään yhdessä nautiskellen, kylläisyyshormoni auttaa lopettamaan ajoissa. Näille pitkäikäisille on tyypillistä, että he tietävät, miksi he nousevat aamulla ylös. Elämällä on merkitystä.

                      Loma Lindan alueella, jossa on paljon adventisteja, eletään 10 vuotta väestön keskiarvoa pidempään. Nyt Tampereen Aitolahdessa Tervekylä-toiminta pyrkii levittämään ympäröivälle väestölle näitä hyvinvointitekijöitä.

Kiitollisuus

Useammassakin keskustelussa nousi esiin kiitollisuus ja luottamus Jumalaan terveystekijänä. Jos uskomme, että meille on kaikki vapaata, mutta kaikki ei ole hyödyksi, voimme kiitollisuudella hoitaa Pyhän Hengen temppeliämme. Se on tärkein henkilökohtainen ekotekomme. Silloin mielemme ja voimamme ovat myös paremmin käytettävissä rakastavaan palveluun.

Mitä tehdä traumalle?

Usein osaamme paremmin tunnistaa ruumiin kivut ja kolotukset, mutta mielen tarpeiden tunnistaminen on vaikeampaa. Plastiikkakirurgi ja taideterapeutti Eya Le Wartie kertoi meille keinoista, joista on apua vaikeista tilanteista selviytymiseen. Erityisesti lapsi tarvitsee niissä aikuista, joka rauhoittavalla läsnäolollaan auttaa jäsentämään tapahtumaa. Joskus tilanne on niin vaikea, että aikuisenkaan keinot eivät riitä, vaan syntyy trauma. Tällöin tunteiden ja sanojen tavoittaminen asian jäsentämiseksi voi olla vaikeaa. On ehkä hoivattava ruumiin tarpeita ja vammoja. On löydettävä keinoja rentoutua hengittelemällä, koskettelulla ja kevyellä liikunnalla. Mielikuvia apuna käyttäen voidaan edetä esim. taideterapian keinoin tai itsetuntoa vahvistaen.

                      Eyan taideterapiapajat jatkuivat tiistaista perjantaille. Tehtävä oli kaikille sama, mutta kukin löysi omia voimavara- ja kipupisteitä. Seuraavissa töissä etsittiin teemoille ratkaisuja. Töiden purku tapahtui pienemmissä, luottamuksellisissa ryhmissä. Monille oli yllätys, miten itku ja ilo löytyivät niistäkin asioista, joille ei ollut muuten löytynyt sanoja tai kuuntelijaa.

Ylisukupolvisuus

Psykoterapeutti Juha Nieminen alusti tunne-, suhde- ja mielialataidoista. Lisäksi hän piti omaa kanavaa näistä aiheista. Yhdessä vaimonsa kanssa hän valaisi, miten sotien ja muiden kovien kokemusten traumat saattavat siirtyä seuraaville sukupolville.

Käytäntöön soveltaminen

Perjantaina koottiin yhteen opittua ja mietittiin Ritva Kuusiston johdolla, miten voimme vahvistaa motivaatiotamme ja kuinka saamme juurrutettua valitsemiamme hyvinvointitapoja. Kun löydämme kokeilemalla tapoja, jotka sopivat päiväämme kuin hampaanpesu, ei tarvitse aina pysähtyä miettimään, mitä valitsemme leipähyllystä tai miten tauotamme istumatyötä. Hyvä olo alkaa palkita, ja jos tulee vaikka matkan vuoksi katkoa, ei jäädä itsesyytöksiin, vaan palataan hyväksi havaittuihin rutiineihin. Kotievääksi jäi jokaiselle hyvinvointiympyrä: ”oravanpyörästä elämänpyörälle”, josta kukin voi seurata, millaisin askelin lähtee edistämään hyvinvointiaan. – Ritva Kuusisto

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.