Tietoa koronaviruksesta

0

TIEDOTE KORONAVIRUKSESTA: COVID-2019

Peter Landless, Pääkonferenssin terveysjaoston johtaja

Joulukuussa 2019 löydettiin uusi ja aggressiivinen hengitystieinfektio Wuhanissa, Hubein maakunnassa Kiinassa, joka nimettiin COVID-19 :ksi. Virus on koronavirus ja se on sukua virukselle, joka aiheutti SARS:n (vakava akuutti hengitysoireyhtymä) epidemian vuosina 2002– 2003.

Tartunta tapahtuu pisaratartuntana, kun viruksen saaneet ihmiset yskivät tai aivastavat, ja näin se pääsee kehoon hengitysteiden (keuhkojen) kautta. Taudin oireita ovat kuume, yskä, lihaskipu, hengenahdistus ja väsymys. Joillakin potilailla voi olla ripulia ja toisilla hyvin lieviä oireita. Jotkut eivät oireile lainkaan. Taudin eteneminen voi johtaa vakavaan keuhkokuumeeseen, keuhkokudoksen tuhoon ja jopa kuolemaan. Virus on levinnyt Kiinan ulkopuolelle, eikä voida vielä ennustaa kuinka laajalle levinnyt ja vakava tämä tartunta on tai tulee olemaan. Monissa maissa on ryhdytty toimenpiteisiin leviämisen hillitsemiseksi, esimerkiksi siten, että tartunnan saaneita voidaan eristää karanteeniin. Henkilö voi tartuttaa tautia 2–14 päivän ajan. Karanteeni (muista eristäminen) kestää kaksi viikkoa.

Rokotetta ei ole vielä olemassa, ja hoito on oireenmukaista. Tällä hetkellä ei tunneta COVID-19 viruslääkkeitä. Vaikka rokotteen valmistus onkin ensisijaisen tärkeää, voi kestää vuoden ennen kuin sen tehokkuus ja turvallisuus on todistettu. Luotettavat seurantalähteet ovat havainneet, että ne, joilla ei ole immuniteettia influenssaa vastaan, näyttävät saavan vakavampia oireita ja taudin seuraukset ovat pahempia. COVID-19:n kuolleisuutta on vaikea arvioida tarkasti, koska kaikkia tapauksia ei ole on ilmoitettu, mutta sen arvioidaan olevan tällä hetkellä 2 %.

Suorita yleiset varotoimenpiteet:

• Pese kädet usein saippualla ja vedellä tai puhdista ne alkoholipohjaisella käsihuuhteella.
• Yskä- ja aivastusetiketti: Aivasta taitettuun käsivarteen; peitä suusi ja nenäsi kun yskit.
• Käytä kasvosuojusta jos matkustat. Jos olet tilanteessa, jossa ihmiset yskivät ja aivastavat lähelläsi, älä epäröi käyttää kasvosuojaa (lentokentillä, lentokoneissa, ostoskeskuksissa, opiskelutiloissa ja kaikissa muissa kokoontumistiloissa).
• Vältä lähikontaktia – pidä vähintään metri itsesi ja muiden ihmisten välillä. Vältä tiivistä kosketusta yskivien tai sairaiden ihmisten kanssa.
• Vältä koskettamasta/hieromasta silmiäsi, nenääsi ja suutasi.
• Jos sinulla on yskä ja huomaat muutoksia hengityksessä, hakeudu lääkärin hoitoon
nopeasti ja kerro terveydenhuollon edustajalle jos ja missä olet ollut matkoilla.
• Vältä avoimia markkinoita ja suoraa kosketusta eläimiin/eläintuotteisiin.
• Muista huolelliset elintarviketurvallisuuskäytännöt (hyvin keitetyt ruoat, puhtaat tuotteet, pastöroitu maito).
• Älä jätä influenssarokotusta väliin.
• Vältä matkustamista endeemisille alueille; maailman terveysjärjestö WHO suosittelee tiettyjen matkojen perumista.

Suomen terveysviranomaiset eivät näe tarvetta suu-nenäsuojuksen käyttöön. Poikkeuksena ovat terveydenhuollon henkilöstö, koronavirukseen sairastuneet henkilöt ja heidän lähipiirinsä. (toim. huom.)

Jos arvelet altistuneesi matkalla tai olemalla yhteydessä henkilöihin, jotka ovat saaneet tartunnan, OTA YHTEYTTÄ paikalliseen lääkäriin! Kerro myös terveydenhoitohenkilöstölle, jos olet ollut matkoilla. Meidän tulee olla tietoisia mitä ympärillämme tapahtuu, mutta nyt ei ole aika hätääntyä, vaan pikemminkin luottaa Jumalaan.

Videolta löytyy (englanninkielellä) tietoa koronaviruksesta (COVID-19) seurakuntia ja kouluja varten. Aiheesta keskustelemassa lääkäri Wes Youngberg (oik.) ja Dan Houghton.

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.