Jumala ensimmäiseksi elämässä, osa 3: Aloita terveysharrastus

0

Jospa aloittaisit uuden terveysharrastuksen? Kuvitteellinen seurakuntalaisen (S) ja pastorin (P) keskustelu ajankohtaisesta uskonelämään liittyvästä aiheesta.

S: Hei! Haluatko kuulla, miten minulle kävi naapurini kanssa?

P: Sinulla oli tupakoiva naapuri, johon hermostuit, kun hän heitteli tupakantuppejaan taloyhtiönne pihalle. Lupasit käydä sopimassa hänen luonaan. Kerro!

S: Jännitin soittaessani ovikelloa. Huomasin naapurini kasvoilla närkästymisen merkkejä. Sanoin: ”Hei, mehän olemme naapureita. Minua on vaivannut se, mitä tuli sanottua sinulle muutama päivä sitten. Voitko antaa anteeksi, mitä tulin sanoneeksi?” Hän vastasi: ”Tule sisään.” Hän myönsi mielipiteeni laittaneen hänet ajattelemaan. ”On tosiaan vastuutonta roskata ympäristöä.” Ja arvaa mitä, nyt hänellä on pieni peltirasia mukanaan, ja siihen hän laittaa tumpit. Itse asiassa hän on miettinyt luopuvansa kokonaan tupakanpoltosta.

P: No, mutta tapaamisenne sujui todella hyvin. Anteeksipyytäminen on ele, jolla ilmaistaan kunnioitusta toista kohtaa, ja sen sinä teit. Hienoa!

S: Otti se koville. Olin kuulevinani kuiskauksen: älä nolaa itseäsi, olithan oikeassa.

P: Mitä muuta sinulle kuuluu?

S: Kiirehdin tähän tapaamiseen ja hengästyin. Kuten näet, painoa on tullut. Olen yrittänyt laihduttaa, ja aina kilot palaavat takaisin.

P: Onko sinulla liikuntaharrastuksia?

S: Eipä juuri. Tuntuu ettei löydy aikaa, työ ja perhe sitovat vapaa-aikani. Tekosyitä, tiedän.

P: Jos lääkäri diagnosoisi sinussa ter­veysriskejä ja määräisi kävelemään päivittäin puoli tuntia, tottelisitko?

S: Kyllä varmaan.

P: Oletko miettinyt, millainen terveytesi on viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?

S: En ole ajatellut.

P: Liikunnasta on hyötyä fyysisesti, henkisesti jopa hengellisesti.

S: Mikä on sinun oma suhteesi liikuntaan, miten hoidat kuntoasi?

P: Hölkkään, sauvakävelen ja pyöräilen. Vastuskuminauhatkin on, ne auttavat ylävartalolihaksien kunnon ylläpitämisessä.

S: Minä puolestani nautin metsässä liikkumisesta.

P: Luin kirjan Metsän parantava voima1. Siinä kerrottiin, miten metsän vaikutus ihmiseen huojentaa stressiä, aikaansaa verenpaineen laskua, edistää muistia ja ongelmien ratkaisukykyä, sanalla sanottuna metsässä liikkuminen tekee ihmisen onnelliseksi.

S: Tiedän. Olen ajatellut aloittaa jonkin terveysharrastuksen, mutta se on vain jäänyt. Kunpa tietäisin, mikä minulle sopisi.

P: Tee itsellesi muutama yksinkertainen kysymys. Haluatko hikoilla? Tarvitsetko lihaksia eli voimaa? Liikkuisitko mieluimmin sisä- vai ulkotiloissa? Yksin vai toisten kanssa? Haluatko satsata rahaa välineisiin?

S: Aha.

P: Jos haluat laihtua, älä mene aerobictunnille, vaan valitse parin tunnin mittainen reipas kävelylenkki. Kävely kuluttaa enemmän kaloreita kuin lyhytkestoinen jumppa. Tee se kuitenkin säännöllisesti; kolme tai neljä kertaa viikossa puoli tuntia on parempi kuin kerralla kaksi tuntia.

S: Entä jos kävely ei kiinnosta?

P: Juoksu, hölkkä, soutu ja pyöräily kuluttavat eniten energiaa. Kuntosaliharjoittelu kyllä kasvattaa lihasmassaa, mutta kuluttaa samassa ajassa vähemmän kaloreita.

S: Sain mieheltäni lahjaksi maastopyörän. Olisikohan pyöräily minun juttuni?

P: Pyöräilyssä isot lihakset kehittyvät ja maisema vaihtuu. Kokeile. Oletko ilta- vai aamuihminen?

S: Kuuden maissa herätys ja viimeistään iltakymmeneltä pää tyynyyn.

P: Mikäli et halua herätä varhain aamulla, ehkä voisit harrastaa liikuntaa työpäivän jälkeen. Jos liikunnasta tulee väkinäistä, se ei kauan kestä.

S: Tuo on totta.

P: Minkä ajankohdan valitsetkin, huomaat pian miellyttävän endorfiinihuuman. Toki ensimmäisinä kertoina voi esiintyä lihaskipua, kolotusta, jäykkyyttä ja väsymystä. Kun aloitat maltillisesti, kehosi tottuu.

S: Aluksi siis pieniä tavoitteita?

P: Nimenomaan. Kuinka pitkä työmatka sinulla on?

S: Noin kolme kilometriä.

P: Polje lahjapyörällä työpaikallesi ja takaisin, se tekee kuusi kilometriä. Kuntosi lisääntyessä voit tehdä pitempiä lenkkejä. Kieltäydy ”on pakko lähteä” – ajattelusta.

S: Puhuuko Raamattu mitään terveellisestä liikunnasta?

P: Ei varsinaisesti. Jeesuksen nähdään kävelevän paikasta toiseen. Hänellä täytyi olla hyvä kunto jo puusepän töistä johtuen. Uskovalle joku liikuntamuoto merkitsee hyvänolon saavuttamista, mutta myös Paavalin kehotuksen noudattamista. Hän kirjoittaa, että kristitty on Pyhän Hengen temppeli (1. Kor. 6:19). Hän mainitsee myös, että elämämme voi olla kuin pyhä uhri Jumalalle (Room. 12:1). Jumalan lapsen elämäntyyli perustuu kiitollisuuteen siitä valtavasta pelastuksesta, jonka Jumala Kristuksen kautta on lahjoittanut. Kunnon kohottaminen, stressin vähentäminen ja painonhallinta ovat ikään kuin sivutuotteita ensin mainitun rinnalla.

S: Enpä ole ajatellut tuolla lailla.

P: Susanna Wesley, metodismin perustajan John Wesleyn äiti, sanoi: ”Mikä tahansa heikentää ymmärrystäsi, vahingoittaa omantuntosi herkkyyttä, hämärtää käsitystäsi Jumalasta tai vähentää mielesi kykyä ja voimaa hallita ruumistasi – kaikki sellainen on väärin, olipa se itsessään miten viatonta tahansa.”2

S: Hyvin sanottu. Olen siis vastuussa siitä, miten elän.

P: Vältä kahta äärimmäisyyttä. Ensimmäiseksi, mikään liikuntaharrastus ei ole keino pelastuksen saavuttamiseksi. Emme voi ansaita pelastusta terveellisillä elämäntavoilla. Vain Jeesuksen ristin ansiot tekevät sen.

S: Liikunta voi kuitenkin lisätä elämänlaatua, eikö totta?

P: Kyllä. Toinen äärimmäisyys on hälläväliä-ajattelu oman kehon hoitamisen suhteen: se voi johtaa lopulta lääkärin puhutteluun ja hoitotoimenpiteisiin.

S: Onko liikunta Jumalan alkuperäinen tarkoitus?

P: Kyllä. Aadam ja Eeva saivat Eeden-kodissaan fyysistä tekemistä. Ei tarvittu kuntosaleja, ei ohjattuja fitness-ryhmiä; oli puutarhakoti, jota he hoitivat ”viljellen ja varjellen” (1. Moos. 2:15). Hyötyliikuntaa parhaimmillaan.

S: Raittiissa ulkoilmassa!

P: Aivan. Ihmisen solujärjestelmä kuljettaa kehon eri osiin happea, joka on yksi elämän elinehto. Elimistömme kyky reagoida vähenee hapenpuutteesta johtuen.

S: Alan ymmärtää, miksi liikunta ulkoilmassa on niin terveellistä. Entä sitten ne, jotka eivät siihen kykene? Vanhalla ihmisellä voi olla kuluneet polvet, eikä kävelystä tule mitään?

P: Kunnat tarjoavat seniori-ikäisille monipuolisesti ja yksilöllisesti liikuntapalveluja. Ohjatun senioriliikunnan tavoitteena on fyysisen kunnon ylläpitäminen ja kohottaminen, toimintakyvyn parantaminen sekä virkistys. Lajivalikoimaan kuuluvat erilaiset jumpat, kuntosaliharjoittelu ja vesijumppa. Uskon, että polvivaivainen voi löytää sopivan tavan hoitaa kuntoaan.

S: Kun lukee Raamattua, huomaa, miten Jeesus oli erittäin kiinnostunut ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista.

P: Hän todella ”opetti seudun synagogissa, julisti ilosanomaa Jumalan valtakunnasta ja paransi kaikki ihmisten taudit ja vaivat” (Matt. 4:23).

S: Nyt otan itseäni niskasta kiinni ja teen jotakin tämän hengästymiseni suhteen!

P: Hyvä. Kuten sanoin, aloita maltillisesti. Varmaa on, että tulet nauttimaan siitä, mitä alatkin harrastaa.

S: Kiitos. Nyt minun täytyy mennä, nähdään taas.

P: Tsemppiä terveysharrastuksesi parissa.

 

Teksti: Jorma Katainen

Florence Williams, Metsän parantava voima, Minerva Kustannus 2017

C. B. Haynes, “Church Standards – No. 5”, Review and Herald, Oct. 30, 1941, s. 7.

Jorma Katainen on pastori ja Suomen Adventtikirkon Kristillisen vastuun jaostojohtaja. God First on kansainvälisen adventtikirkon kristillisen vastuun teema 2017–2020.

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.