Adventistiyliopiston saamat tulokset esillä museossa Washingtonissa

0

Collegedalessa, Tennesseessä, Yhdysvalloissa sijaitsevan Southern Adventist University -yliopiston (SAU) opiskelijoiden ja professorien tekemät arkeologiset löydöt ovat parasta aikaa esillä upouudessa raamattumuseossa nimeltä Museum of the Bible. Tämä tilapäinen näyttely on saanut nimen ”Daavidin ja Goljatin laaksossa”. Näyttely keskittyy niihin mullistaviin löytöihin, joita on tehty arkeologisen projektin aikana Khirbet Qeiyafassa. Projektia ovat olleet rahoittamassa SAU-yliopiston arkeologinen instituutti sekä Jerusalemin Heprealaisen yliopiston arkeologinen instituutti. Projekti toteutettiin vuosina 2007–2013 muinaisessa sotilaallisesti vahvistetussa kaupungissa Juudan ja Filistean välisellä rajalla Jerusalemin lounaispuolella.

Khirbet Qeiyafa sijaitsee Elanlaakson yläpuolella, samassa paikassa, jossa Daavid ja Goljat kohtasivat Raamatussa.

”Laajan kaivauksista saadun todistusaineiston perusteella uskomme, että Khirbet Qeiyafa saattaa olla muinainen Saaraim, joka on mainittu 1. Sam. 17:52”, kertoi Michael G. Hasel, SAU:n arkeologisen instituutin johtaja, joka myös johti projektia. ”Tämä paikka vie meidät takaisin Saulin ja Daavidin aikaan. Kaksi alueella sijaitsevaa porttia sopivat myös raamatulliseen nimeen Saaraim, joka tarkoittaa heprean kielellä kahta porttia.

Vuonna 2008 Khirbet Qeiyafasta löytyi vanhin tunnettu hepreankielinen kirjoitus. Vuonna 2013 löydettiin toinen hepreankielinen kaiverrus, joka on ajoitettu 900-luvulle eKr. Siinä mainittiin nimi ”Ishbaal” eli suomenkielisen raamatunkäännöksen Isboset. Molemmat löydöt saivat aikaan kansainvälistä kiinnostusta, ja ne ovat esillä raamattumuseossa projektin aikana löytyneiden muiden pienten esineiden kanssa.

”Näiden hepreankielisten kirjoitusten merkitystä ei voida aliarvioida”, Hasel sanoi. ”Ne kertovat siitä, kuinka lukutaito oli hyvin kehittynyt jo 900-luvun eKr. alussa, Juudan ensimmäisen kuninkaan aikana. Daavid on itse asiassa aivan hyvin voinut kirjoittaa Psalmit, kuten on oletettukin.”

Museum of the Bible sijaitsee Washington D.C.:n keskustassa, lähellä Capitol Hill -kukkulaa, Smithsonian-instituuttia ja National Mall -puistoa.

Haselin mukaan: ”Museo tulee olemaan maamerkki Yhdysvaltojen pääkaupungissa. Siellä miljoonien kävijöiden on mahdollista hyötyä kaikesta siitä, mitä museossa on näytteillä.” – Adventist Review

Southern Adventist University -yliopiston professorit Michael Hasel (vas.) ja Martin Klinbeil “Daavidin ja Goljatin laaksossa” -näyttelyssä Museum of the Bible -museossa, Washington D.C.:ssä.

Southern Adventist University -yliopiston professori Michael Hasel (oik.) yhdessä Heprealaisen yliopiston professori Yossef Garfinkelin kanssa. Molemmat yliopistot tekivät yhteistyötä arkeologisen projektin aikana, jonka ansiosta syntyi näyttely “Daavidin ja Goljatin laaksossa”.

 

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.