Maailmankirkon yleiskokous 2022

0

Maailmanlaajuisen adventtikirkon 61. yleiskokous järjestettiin 6.–11.6. Yhdysvaltojen St. Louisissa. Kokous oli tarkoitus järjestää sääntömääräisesti jo vuonna 2020 Indianapoliksessa, Yhdysvalloissa, mutta koronapandemian vuoksi kokous siirtyi tälle kesälle. Suomen Adventtikirkkoa kokouksessa edustivat Aimo Helminen, Niklas Rantanen ja Timo Flink.

Kokous alkoi pääkonferenssin virkailijoiden, johtaja Ted Wilsonin, pääsihteeri Erton Köhlerin ja talousjohtaja Paul H. Douglasin, tervehdyksellä.

Tämän jälkeen saarnatyöjaoston johtaja Jerry Page puhui Pyhän Hengen tarpeestamme sekä rukoili Hengen läsnäoloa ja johtoa kokouksella. Eläkkeellä oleva pääkonferenssin entinen apulaisjohtaja, nykyisen johtajan Ted Wilsonin henkilökohtainen erikoisavustaja ja evankelista Mark Finley piti puheen Apostolien tekojen perusteella evankelioinnin haasteista ja tarpeestamme saada Pyhän Hengen voima. Sen mitä Jumala teki ensimmäisellä vuosisadalla, hän haluaa tehdä meidänkin aikanamme. Mikään muu ei auta meitä päättämään kolmen enkelin sanoman julistusta tässä maailmassa.

Andrewsin yliopiston Pioneer Memorial seurakunnan vanhempi pastori ja yliopiston saarnaopin dosentti Dwight Nelson puhui avajaistilaisuudessa Luukkaan evankeliumin 11. luvun perusteella siitä, kuinka Jumala haluaa antaa meille Pyhän Hengen, kun vain sitä häneltä pyydämme (Luuk. 11:13). Nelson jakoi yleisölle Ellen Whiten lausunnon siitä, että Pyhän Hengen lahjan mukana tulevat kaikki muutkin lahjat, ja kuinka meidän tulee rukoilla osuutta Pyhästä Hengestä päivittäin. Hän on ainoa, joka voi valmistaa meidät tulevaa varten.

Nelsonin jälkeen nähtiin videotervehdys adventistipastori, kontra-amiraali Barry Blackilta. Hän oli Yhdysvaltojen laivaston sotilaspastorien komentaja, mutta on jo useiden vuosien ajan toiminut Yhdysvaltojen senaatin kappalaisena. Hän kertoi oman kokemuksensa Jumalan sanaan luottamisesta ja kehotti jokaista luottamaan siihen näinä koettelevina aikoina sekä rukoilemaan Pyhän Hengen lahjaa joka päivä. Hän myös lauloi yhden säkeistön laulusta “Raamattu kallis”.

Yleiskokouksessa nähtiin hieno osoitus Jumalan armon muuttavasta voimasta. Vuosia sitten Filippiineillä käytiin sisällissotaa armeijan ja kapinallisten välillä. Adventtikirkon maailmanradio (AWR) operoi Filippiineillä julistaen kolmen enkelin sanomaa. Monet kapinalliset kuuntelivat lähetyksiä, tulivat uskoon ja laskivat aseensa, mukaan lukien kapinaa johtanut kenraali. He saivat valtiolta yleisen armahduksen ja alkoivat kertoa Jeesuksesta muille. Ted Wilson sai nyt kastaa kapinallisia vastaan taistelleen Filippiinien armeijan everstin ja hänen vaimonsa.

Yleiskokouksessa kuullun raportin mukaan viimeisen viiden vuoden aikana seurakunnan kasvu on ollut edellisten viisivuotiskausien kaltaista lukuun ottamatta vuotta 2020, jolloin koronapandemia aiheutti selkeän vajeen uusissa kasteissa. Valitettavasti viime vuosina on yleistynyt myös ilmiö, jossa monet jäsenet jättävät kirkon eri syistä, ja siten seurakunnan todellinen kasvu on ollut rajallista. Tätä pidettiin selkeänä haasteena.

Adventtikirkon maailmanlaajuinen jäsenmäärä on tällä hetkellä 22 miljonaa kastettua jäsentä, joka on kaksi miljoonaa enemmän kuin viisi vuotta sitten. Merkille pantavaa oli myös se, että kirkon työntekijöistä muiden kuin pastorien määrä kasvaa suhteessa nopeimmin. Se kertoo siitä, että maailma ympärillämme muuttuu nopeassa tahdissa, ja tarvitsemme kirkkona yhä enemmän eri toimialojen osaajia.

Kokouksessa tehtiin myös adventistista historiaa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun osa yleiskokoukseen osallistuvista äänivaltaisista edustajista oli mukana sähköisesti. Paikan päälle Yhdysvaltoihin pääsi 1876 edustajaa. Sähköisesti paikalla oli noin 400 edustajaa, joka on jonkin verran enemmän kuin ennen kokouksen alkua oletettiin. Koeäänestys osoitti, että kaksi kolmasosaa edustajista oli yleiskokouksessa ensimmäistä kertaa elämässään.

Kuluneen viikon aikana kuultiin mielenkiintoisia hartauspuheita. Yksi niistä oli etelä-afrikkalaisen teologian tohtori Jongimpi Papun puhe, joka toimii Eteläisen Afrikan-Intian valtameren osaston saarnatyön ja perhetyön jaostojohtajana. Hän käytti Abrahamia esimerkkinä uskosta ja kuuliaisuudesta. Kun Abraham sanoi, “minä uskon”, se merkitsi samalla “minä pysyn uskollisena sinulle”. Sama koskee meitä suhteessamme Jeesukseen. Todellista uskoa Jeesukseen on pysyä uskollisena hänelle. Hän on meidän vanhurskautemme. Papun mukaan meidän pitäisi puhu usein Kristuksen vanhurskaudesta.

Suzanne Phillips kuvaili, kuinka luonnonlait sekä luonnosta löytyvät monimutkaiset rakenteet ja niiden toiminta kertovat Jumalasta, joka rakastaa meitä ja joka loi kaiken aikoinaan hyväksi. Pidämme monia asioita itsestäänselvyyksinä, vaikka ne tosiasiassa todistavat Jumalan luomisvoiman ihmeistä. Samalla synnin jäljet näkyvät maailmassa, ja nekin osoittavat Raamatun olevan totta.

Yleiskokous pidettiin St. Louisin America’s Center Convention Complex -kongressikeskuksessa. Esther Knott mainitse omassa puheessaan, kuinka kongressikeskuksen työntekijät kiittelivät paikalla olleita adventisteja siitä, miten ystävällisiä he olivat. Eräskin vartija totesi, että harva henkilö on koskaan toivottanut hänelle hyvää huomenta osallistuessaan johonkin kongressiin, mutta yksi jos toinenkin adventisti teki niin. Mikä todistus Jumalan armon muuttavasta voimasta!

Tällä kertaa yleiskokouksen asialistalla olivat pääasiassa henkilövalinnat, uusien unionin liittäminen osaksi maailmankirkkoa sekä joukko muutoksia seurakuntakäsikirjaan ja pääkonferenssin ohjesääntöön, jotka säätelevät kirkon toimintaa.

Henkilövalinnat

Pääkonferenssissa työskentelee ihmisiä tällä hetkellä 60 eri maasta, mikä osoittaa, että olemme maailmanlaajuinen kirkko. Työntekijöistä naisia on 38%. Kaikkien työntekijöiden keski-ikä on 54 vuotta. Alkavan uuden pääkonferenssin toimikauden pituus on poikkeukselliset kolme vuotta. Seuraava yleiskokous pidetään St. Louisissa 2025.

Yleiskokous valitsi amerikkalaisen Ted N. C. Wilsonin jatkamaan pääkonferenssin johtajana. Hän on johtanut kirkkoa vuodesta 2010 lähtien. Tätä ennen hän toimi kymmenen vuotta pääkonferenssin varajohtajana.

Brasilialainen Erton C. Köhler valittiin jatkamaan pääsihteerinä ja jamaikalainen Paul H. Douglas talousjohtajana. Köhler ja Douglas valittiin tehtäviinsä alun perin pääkonferenssin johtokunnan kevätkokouksessa 2021, kun heidän edeltäjänsä G. T. Ng ja Juan Prestol-Puesán jäivät eläkkeelle. Köhler toimi vuosina 2007-2021 Etelä-Amerikan osaston johtajana ja Douglas pääkonferenssin tilintarkastusjaoston (GCAS) johtajana.

Argentiinalainen Guillermo E. Biaggi, tansanialainen Geoffrey G. Mbwana, amerikkalainen Thomas L. Lemon, meksikolainen Abner De Los Santos ja kazakstanilainen Artur A. Stele valittiin jatkamaan varajohtajina. Heidän lisäkseen uusiksi varajohtajiksi valittiin irlantilainen Audrey Anderson ja amerikkalainen Maurice R. Valentine II. Anderson on ennen tätä toiminut pitkään Trans-Euroopan osaston pääsihteerinä. Hän on ainoa nainen, kuka on koskaan toiminut minkään osaston pääsihteerinä. Valentine toimi aikaisemmin Pohjois-Amerikan osaston varajohtajana ja sitä ennen yhdysvaltalaisen Lake unionin johtajana.

Mauritiuslainen Hensley M. Moorooven valittiin jatkamaan varapääsihteerinä. Australialainen Gary D. Krause, brasilialainen Elbert Kuhn, amerikkalainen Karen J. Porter, kanadalainen Claude J. Richli ja brasilialainen Gerson P. Santos valittiin jatkamaan apulaispääsihteereinä. Uutena apulaispääsihteerien joukkoon valittiin burmalainen Saw Samuel.

Amerikkalainen J. Raymond Wahlen II valittiin jatkamaan varatalousjohtajana. Kanadalainen Timothy H. Aka, nigerialainen George Egwahke, argentinalainen German Lust ja amerikkalainen Daisy Orion valittiin jatkamaan apulaistalousjohtajina. Uusina apulaistalousjohtajina aloittavat amerikkalaiset Josue Pierre ja Richard Stephenson.

Yleiskokous valitsi seuraavat jaosto- ja apulaisjaostojohtajat (A).

 • Adventistikappalaiset: Ivan H. Omana
 • Julkaisutoiminta: Almir M. Marroni ja Stephen Apola (A)
 • Koulukasvatus: Lisa M. Beardsley-Hardy, Hudson Kibuuka (A), John Taylor (A), Julian Melgosa (A) ja Richard Apelles Sabuin (A)
 • Kristillinen vastuu: Marcos F. Bomfim ja Eric Barbe (A)
 • Lastentyö: Orathai Chureson
 • Naistyö: Heather-Dawn K. Small ja Nilde Itin (A)
 • Nuorisotyö: Busi Khumalo, Pako Mokgwane (A) ja Andres Peralta (A)
 • Perhetyö: Willie Oliver ja Elaine Oliver (A)
 • Terveys- ja raittiustyö: Peter N. Landless, Zeno Charles-Marcel (A), Katia Reinert (A) ja Torben Bergland (A)
 • Saarnatyö: Ramón J. Canals, Aurora Canals (A), Pavel Goia (A), Jeffrey Brown (A), Robert Costa (A) ja Anthony Kent (A)
 • Sapattikoulu ja henkilökohtainen evankelioimistyö: James M. Howard ja Justin Kim (A)
 • Uskonnonvapaus ja yhteiskunnalliset suhteet: Ganoune H. Diop, Jennifer Woods (A) ja Nelu Burcea (A)
 • Varainhankinta: Dennis R. Carlson ja Scot Coppock (A)
 • Viestintä: Williams S. Costa jr. ja Samuel Neves (A)

Suomen Adventtikirkko kuuluu Trans-Euroopan osastoon, ja yleiskokous valitsi Slovakiassa syntyneen tšekkiläisen teologian tohtori Daniel Dudan osastomme uudeksi johtajaksi.

Trans-Euroopan osaston uudeksi pääsihteeriksi valittiin unkarilainen Robert Csizmadia. Talousjohtajana jatkaa serbialainen Nenad Jepuranovi´c.

Muiden osastojen johtajat ovat seuraavat:

 • Etelä-Amerikan osasto: Stanley Edilson Arco
 • Eteläisen Aasian osasto: Ezras Lakra
 • Eteläisen Aasian-Tyynenmeren osasto: Roger Caderma (uusi)
 • Eteläisen Afrikan-Intian valtameren osasto: Harrington Akombwa (uusi)
 • Eteläisen Tyynenmeren osasto: Glenn C. Townend
 • Inter-Euroopan osasto: Mario Brito
 • Itäisen Keski-Afrikan osasto: Blasious M. Ruguri
 • Läntisen Keski-Afrikan osasto: Robert Osei-Bonsu (uusi)
 • Pohjoisen Aasian-Tyynimeren osasto: Yo Han Kim (uusi)
 • Pohjois-Amerikan osasto: G. Alexander Bryant
 • Väli-Amerikan osasto: Elie Henry

Yleiskokous hyväksyi myös sen, että Euro-Aasian osaston nykyiset virkailijat jatkavat tehtävässään pääkonferenssin syyskokoukseen saakka maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Tuleva syyskokous tarkastelee Euro-Aasian osaston mahdollista uudelleenorganisoimista.

Yleisiä päätöksiä

Muutama edustaja halusi lisätä yleiskokouksen asialistalle keskustelun pääkonferenssin julkaisemista lausunnoista koskien rokotteita ja rokottamista, mutta esitys hylättiin.

Yleiskokous hyväksyi kymmenen uutta tai uudelleen organisoitua unionia tai lähetysunionia osaksi maailmankirkkoa. Esimerkiksi Zimbabwen unioni jaettiin jäsenmäärän kasvun vuoksi kolmeksi unioniksi vuonna 2018 ja Alankomaiden unioni muuttui seurakuntien unioniksi vuonna 2017. Trans-Kaukasuksen lähetysunioni purettiin vuoden 2021 alussa alueen organisoiduttua uudelleen. Yleiskokous ratifioi nämä päätökset.

Yleiskokous hyväksyi lausunnon sekä Raamatusta että Ellen G. Whiten kirjoituksista. Niistä käytiin pitkään keskustelua, koska useiden edustajien mielestä lausunnoissa oli puutteita, joiden takia ne olisi pitänyt lähettää takaisin pääkonferenssin työvaliokunnalle muokattavaksi. Monimutkaisen ja osin sekavan äänestysprosessin jälkeen molemmat lausunnot lopulta hyväksyttiin niiden alkuperäisessä tekstimuodossa.

Pääkonferenssin ohjesääntö

Yleiskokous hyväksyi joukon pieniä muutoksia pääkonferenssin ohjesääntöön tekstin selkeyttämiseksi. Sen eri kappaleita myös yhdenmukaistettiin. Vaikka paikallisen seurakunnan kannalta ohjesäännöllä on vain vähän suoraa merkitystä, se on tärkeä siksi, että se mm. säätelee unioneiden ja maailmankirkon välistä päätöksentekoprosessia, ja siten välillisesti ohjaa myös paikallisen seurakunnan toimintaa unionien kautta. Monissa puheenvuoroissa todettiin, että ohjesäännön tarkoitus on edistää lähetystyön toteutumista, vaikka ohjesääntö käsitteleekin organisatorisia ja hallinnollisia kysymyksiä.

Yleiskokous teki ohjesääntöön myös joitain merkittäviä muutoksia. Aikaisemmin Pohjois-Amerikan osaston pääsihteeri ja talousjohtaja toimivat samalla yhtenä pääkonferenssin apulaispääsihteereistä ja apulaistalousjohtajista. Näin ei jatkossa enää ole. Pohjois-Amerikan osasto on tästä eteenpäin samassa asemassa muiden osastojen kanssa.

Edustajien osallistuminen yleiskokoukseen ja sen valiokuntiin sekä niissä äänestäminen on jatkossa mahdollista sähköisesti, kunhan äänestäminen toimii salaisesti ja yhteyden on varmistettu olevan suojattu.

Ohjesääntöön lisättiin, että pääkonferenssin johtokunta tarkistaa kokouspöytäkirjansa seuraavassa kokouksessaan.

Ohjesääntöä muutettiin siten, että mikäli tilanne maailmassa vaatii pääkonferenssin johtokuntaa lykkäämään sääntömääräistä yleiskokousta, johtokunta päättää samalla, milloin ja missä lykättyä yleiskokousta seuraava sääntömääräinen yleiskokous pidetään, kuitenkin korkeintaan viiden vuoden kuluttua lykätystä yleiskokouksesta.

Seurakuntakäsikirja

Yleiskokous muutti seurakuntakäsikirjaa useassa kohdassa. Useimmat muutokset selkeyttivät tekstiä tai määrittelivät käytettyä terminologiaa.

Kappale siitä, kuka voi puhua kirkon saarnatuolissa, kirjoitettiin kokonaan uusiksi, koska aikaisempi muoto on koettu epäselväksi. Käsikirjaan lisättiin kappale, joka mahdollistaa virallisesti johtokunnan kokouksen ja seurakuntakokouksen pitämisen sähköisesti. Tämä on jo ollut käytäntö ympäri maailman.

Käsikirjaan lisättiin selventävä lauseke, jonka mukaan seurakuntakokouksen valitessa uuden henkilön vanhimmaksi se tarkoittaa samalla valtuutusta vihkiä hänet vanhimmaksi. Samalla vanhinten tehtäviin ja vastuisiin tehtiin useita tarkennuksia ja lisäyksiä.

Seurakuntapalvelijoita koskevaan kappaleeseen lisättiin lauseke, jonka mukaan niitä naisia, jotka ovat toimineet vihittyinä vanhimpina, ei tarvitse erikseen vihkiä, jos heidät valitaan seurakunnanpalvelijoiksi.

Toinen uusi lisäys käsittelee entisten seurakunnan jäsenten tavoittamista ja heidän seurakunnallisten tietojensa käsittelyä lain edellyttämällä tavalla. Samalla päätettiin, että seurakunnan jäsenluettelo on piirikunnan arvioitavissa, mikäli paikalliset tietosuojalait sen sallivat. Suomessa unioni jo hoitaa jäsenrekisteriä rekisteröitynä uskonnollisena yhteisönä, joten tämä muutos ei vaikuta toimintaan Suomessa.

Seurakuntapalvelijoiden tulisi myös huomioida ne seurakunnan jäsenet, joilla on ns. erityistarpeita (esim. liikuntarajoitteet).

Seurakunnan virkailijoihin luetteloon lisättiin profetian hengen kirjoitusten koordinaattori, jonka tehtävänä on edistää Ellen G. Whiten kirjoitusten arvostusta ja oikeaa käyttöä.

Seurakuntakäsikirjaan lisättiin uusi palvelutehtävä nimeltä Adventist Possibility Ministries (ei vielä suomenkielistä nimeä). Tarkoitus on auttaa niitä ihmisiä, joilla on erityistarpeita, kuten liikuntarajoitteiset ja kuurot. Tämä on tärkeää monen seurakunnan jäsenen kannalta.

Seurakuntakäsikirjan opetuslapseuttamisen määritelmä korvattiin pääkonferenssin syyskokouksen 2019 hyväksymällä muodolla, jotta dokumentit ovat yhtenevät.

Seurakunta voi jatkossa valita ehdollepanovaliokunnan sijaan ehdollepanotoimikunnan. Se toimii koko seurakunnan toimikauden ajan, ja voi tehdä esityksiä seurakunnan virkailijoiksi minkä tahansa seurakuntakokouksen päätettäväksi. Aikaisemmin seurakunta valitsi aina ehdollepanovaliokunnan, jonka mandaatti ja toiminta päättyi sen tekemän ehdotuksen hyväksyvään seurakuntakokoukseen. Tämä on iso muutos.

Samalla käsikirjaan lisättiin klausaali, jonka mukaan poikkeusoloissa ja piirikunnan (Suomessa unionin) luvalla seurakunnan virkailijoiden toimikausi saa olla kolme vuotta normaalin yhden tai kahden vuoden sijaan.

Seurakuntakäsikirjaan lisättiin kokonaan uusi luku opetuslapseudesta ja opetuslapseksi tekemisestä. Tämä on yksi merkittävimmistä muutoksista koko teoksessa, ellei merkittävin, koska tämä koskee suoraan paikallisen seurakunnan evankelioimistoimintaa. Samalla seurakuntaorganisaatiota käsittelevään kappaleeseen tehtiin pitkä lisäys, joka selittää organisaation tarkoituksen olevan lähetystyön tekeminen.

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.