Tapahtuipa kerran – Teuvo Kanervan valokuvia 1960–70-luvuilta Espoon kaupunginmuseossa 9.3.–27.8.2023

0
Teuvo Kanerva oli innokas lintuharrastaja jo ennen kuin hän alkoi valokuvata ammatikseen.

Tapahtuipa kerran -valokuvanäyttelyssä Espoon kaupunginmuseossa 9.3.–27.8.2023 on esillä Teuvo Kanervan (1922–2005) Espoosta 1960–70-luvuilta ottamia valokuvia. Teuvo Kanerva oli tuottelias adventistivalokuvaaja, joka muutti 1960-luvulla puolisonsa kanssa Tapiolaan, Espooseen. Valokuviin on tallennettu espoolaisten elämää, kaupunkikuvaa, arkkitehtuuria ja pihapiirejä. Kuvat ovat valokuvataiteellisesti hienoja ja niissä on esillä arvokas osa espoolaista kulttuuriperintöä. Tapahtuipa kerran -näyttely keskittyy ihmiseen. Teuvo Kanerva on dokumentoinut kohteitaan lämmöllä. Hänellä oli taito saada hyvä kontakti kuvattaviin ja sai heidät vapautumaan olemaan valokuvissa aitoja omia itsejään. Kanerva osasi odottaa juuri oikeaa hetkeä ottaa valokuva.

Ennen valokuvanäyttelyn alkua 2023 ilmestyi Kuvia kulmilta -valokuvateos. Se sisältää Teuvo Kanervan valokuvia Espoosta 1960–70-luvuilta hieman laajemmin kuin valokuvanäyttelyssä.

Liikkuminen kesäaikaan pyörällä maaseudulla herätti Teuvo Kanervassa uudestaan jo nuorena poikana virinneen kiinnostuksen luontoon ja erityisesti lintuihin. Hän koki, että kiikarin lisäksi myös kamera kuuluu luonnontutkijan välttämättömiin varusteisiin. Ruotsissa työskennellessään tai sieltä käsin Tanskassa käydessään hän osti ensimmäisen kameransa. Myöhemmin konttorityöntekijänä Kustannusliike Kirjatoimella vuonna 1956 hän otti vastaan valokuvia maksua vastaan ja huomasi, että näinkin voi ansaita elantonsa. Näin harrastuksesta tuli työ. Teuvo Kanervan valokuvia on julkaistu runsaasti adventtikirkon useissa lehdissä ja kirjoissa. Kanerva otti elämänsä aikana suuren määrän ainutlaatuisia ja laadukkaita valokuvia. Niitä löytyy tuhansia tiedonhakupalvelu Finnasta www.finna.fi. – NA

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.