Adventistien lahja 100 vuotta täyttäneelle Virolle

0

Viron itsenäistymisestä tuli 24.2. kuluneeksi tasan sata vuotta. Juhlahumun vallatessa Viron 1,3 miljoonaisen kansan maan presidentti ehdotti, että kansalaiset miettisivät, mitä he voisivat antaa maalle takaisin. Adventistit iloitsivat voidessaan vastata haasteeseen.

Työskennellen yhteistyössä Trans-Euroopan osaston ja pääkonferenssin Missio maailma -projektin kanssa adventtikirkon 1480 jäsentä Virossa ovat sitoutuneet seurakuntien istuttamiseen, kuten vaikuttamiskeskukseen perustamiseen Tallinnaan ja muihin tavoittavan työn projekteihin.

Pastorien tiimissä 19.2. käsiteltiin ensimmäistä lapsille suunnattua puuhakirkkoa, tilaisuutta, johon oli ottanut osaa 40 lasta. Puolet heistä tuli seurakuntaan kuulumattomista perheistä. Hiljattain on myös käännetty viron kielelle erilaisia ohjelmia, jotka käsittelevät esimerkiksi luomista ja terveyttä. Ne ovat kiinnostaneet ihmisiä kahdessa eri kaupungissa. Joillakin osanottajilla ei ole ollut aiempaa kontaktia mihinkään seurakuntaan.

Remontti etenee rakennuksessa, josta on valmistumassa Tallinnaan vaikuttamiskeskus, ”Terve Elu keskus”.

Tärkein hanke on kuitenkin ollut vaikuttamiskeskus, ”Terve Elu keskus”, joka sijaitsee strategisesti hyvin raitiovaunujen päätepysäkin sekä rautatieaseman läheisyydessä Tallinnan esikaupunkialueella. Rakennusta peruskorjataan edelleen, mutta siellä tarjotaan kuitenkin jo terveyteen ja elämäntapoihin liittyviä ohjelmia sekä yksilöille ja perheille suunnattua ohjausta. Keskuksessa sijaitsee myös käytetyn tavaran kauppa, josta voi löytää hyvälaatuisia vaatteita.

Vapaaehtoistyöntekijät Del ja Hannah Onde tyttärensä kanssa.

Filippiineiltä kotoisin oleva Hannah Onde asuu puolisonsa ja tyttärensä kanssa vaikuttamiskeskuksessa sijaitsevassa asunnossa. Hän työskentelee vapaaehtoisena vaikuttamiskeskuksen kaupassa. Hän on huomannut, että hänen taustastaan on usein hyötyä keskustelujen aloittamisessa. Monet kysyvät: ”Mistä olet kotoisin?” tai ”Mitä teet täällä?” Tämä antaa tilaisuuden kertoa uskosta. ”Tänne tulee nuoria, jotka haluavat seuraa ja juttukaveria, vaikka he eivät ostaisi mitään”, kertoo Onde. Hiljainen nurkkaus, jossa on mukavia sohvia, teetä tarjolla sekä kirjahyllyssä ilmaisia kirjoja, antaa mahdollisuuden todistaa ja esittää kutsuja muuhun järjestettyyn toimintaan.

Allan Randlepp toimii ”Terve Elu keskus” -vaikuttamiskeskuksen johtajana.

Allan Randlepp on vaikuttamiskeskuksen johtaja. Hän pyrkii jakamaan aikaansa keskuksessa tarjottavien ohjelmien kehittämiseen, rakennuksen kunnostamiseen sekä palvelemiseen adventtikirkon lapsi-, perhe- ja terveystyön jaostojohtajana. Hän on innoissaan nähdessään monen vuoden unelman toteutuvan. Siitä huolimatta, että adventtikirkko on ollut maassa 121 vuotta ja heillä on kaunis kirkko lähellä Tallinnan keskustaa, Randleppin mielestä ”Terve Elu keskus” on paikka, johon on helpompi pyytää ystäviä, jotka eivät kuulu seurakuntaan. Hän toivoo, että kyseinen vaikuttamiskeskus on vasta alku sille, että vastaavanlainen konsepti tulee laajenemaan muihinkin kaupunkeihin.

Kansainvälinen kokkausilta.

”Vaikutuksiakin” on koettu. Eräs vanhempi nainen, joka tuli vain käymään keskuksessa, kuuluu nyt vapaaehtoisten tiimiin. Torstaisin tulee säännöllisesti äitejä vanhempien ja taaperoiden ryhmään. Ruoanlaittoon liittyvät havaintoesitykset ovat tulleet niin suosituiksi, että esimerkiksi yhdellä kerralla 70 ihmistä piti ahtaa tilaan, joka on tarkoitettu 35:lle. ”Maltamme tuskin odottaa suurempia tiloja, jotka ovat valmistumassa kellarikerrokseen”, totesi Ivo Käsk, Viron adventtikirkon johtaja. Hän kertoi, miten laajennettavat neuvotteluhuoneet sekä paremmat pukuhuoneet tulevat mahdollistamaan fysioterapia- ja hierontapalveluja, joidenkin urheilulajien harrastamisen sekä entistä paremmat edellytykset tarjota terveyteen liittyviä ohjelmia.

Compass churchin (kompassikirkko) jäsenet nauttimassa yhdessäolosta vaikuttamiskeskuksessa.

Kaksi seurakunnan istuttamaa toimintamuotoa on jo saanut alkunsa. Kompassikirkko on nuorten aikuisten organisoima, ja siellä aloitettiin viralliset kokoontumiset viime helmikuun alussa. Tallinnan keskustan adventtiseurakunnan tukemana ryhmä on järjestänyt monenlaista sosiaalisia suhteita tukevaa ja ihmisiä tavoittavaa toimintaa. Ryhmän mielestä oli sopiva aika aloittaa kokoontumiset epävirallisemmassa vaikuttamiskeskuksessa, ja siellä onkin jo kokoonnuttu yliopisto- ja työkavereiden kanssa. Kevin Pajula voi omakohtaisesti todistaa, miten tehokasta kasvotusten tapahtuva todistaminen voi olla. Hän on yliopisto-opiskelija ja oli kerran nähnyt adventistitytön lukevan kirjaa, jolloin hän oli kysynyt, mitä kirja käsittelee. Pian sen jälkeen hän oli päätynyt lukemaan Suurta taistelua. Kaksi vuotta sitten hänet kastettiin. Tällä hetkellä hän toimii kompassikirkon tavoittavan työn johtajana.

Kompassikirkkoon tulija voi nauttia energisestä tunnelmasta, myönteisestä raamatunopetuksesta sekä lounasaikana yhteenkuuluvuuden tunteesta. Tämänkaltainen seurakunta on tarkoitettu kasvamaan. Maanantai-iltaisin esitettävä ohjelma, ”Opi kristinuskosta”, kiinnostaa monia, joihin on jo saatu luotua kontakteja. Musiikilla on lisäksi suuri merkitys tämänkaltaisessa toiminnassa.

Toisaalla seurakuntaistutuksen parissa työskentelee pastori Del Onde, joka on toiminut viimeiset 12 vuotta vapaaehtoisena lähetystyöntekijänä. Hän on perustamassa kansainvälistä seurakuntaa englantia puhuville maahanmuuttajille ja kaupungissa vieraileville. Raamatuntutkisteluryhmä toimii jo. Seuraavaksi on tarkoituksena aloittaa jumalanpalvelukset.

Seurakunnan kasvu on ollut haasteena Virossa jo useita vuosia, koska monet ovat muuttaneet pois maasta saavuttaakseen menestystä muualla. Tämä koskee myös adventisteja. Kuitenkin johtajien mielestä tähän trendiin voidaan saada aikaan muutos vaikuttamiskeskusten ja vastaavanlaisten projektien ansiosta maassa, jossa talous kukoistaa ja erityisesti informaatioteknologian teollisuus kasvaa. Viron täytettyä sata vuotta tämä voi olla juurikin se lahja, jota maa tarvitsee. – tedNEWS

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.