Uusi adventistien ensyklopedia julkaistu äskettäin

0

Uusi adventistien ensyklopedia (ESDA) on julkaistu pari kuukautta sitten heinäkuun alussa. Useita vuosia kestäneen tekoprosessin aikana siihen on koottu tuhansittain artikkeleita, lyhyitä elämäkertoja sekä kiehtovia oivalluksia liittyen historiaan ja adventtikirkon toimintaan ympäri maailman.

       Trans-Euroopan osaston (TED) pääsihteeri Audrey Andersson on ollut mukana prosessissa, ja hänellä on ollut etuoikeus esikatsella nettisivut. ”Se on ollut inspiroivaa ja koukuttavaa. Yksi aihe johtaa toiseen, ja niistä löytyy arvokkaita helmiä”, hän toteaa.

       TEDin henkilökunta tietääkin jo tämän mitä Andersson, sillä he ovat yhdessä TEDissä työskentelevän ESDAn päätoimittaja Paul Lockhamin kanssa jakaneet joitakin ensyklopediassa olevista suosikkioivalluksista ja kertomuksista aamuhartauksissa. Heitä molempia ilahduttaa se, että adventtikirkon historia Euroopassa tulee jatkossa olemaan paremmin kerrottuna ja helpommin saatavilla.

       ”Euroopalla, erityisesti niillä mailla, jotka kuuluvat TEDiin, on rikas historia, ja ne ovat sitoutuneet lähetystyön teke-miseen. ESDA-projektin myötä monet uskonsankarit ovat päässeet esille. Ensyklopedian avulla voit saada laajempaa näkemystä näiden henkilöiden elämästä, maista, joissa he työskentelivät, samoin kuin siitä, miten he ovat olleet kehittämässä adventtikirkkoa”, Andersson sanoo. Hänellä on kuitenkin toive: ”Paljon on vielä sellaisia kertomuksia, jotka pitää kirjoittaa ylös. Toivomme, että ihmiset, jotka lukevat ensyklopediaa, haluaisivat ryhtyä siihen.”

                      Lockham on samaa mieltä. ”Kasvettuani lähellä adventistien päämajaa brittiläisessä unionissa minulle olivat tuttuja jotkut adventtikirkkoon liittyvät historialliset kertomukset ja henkilöt sekä Briteissä että Irlannissa. Työskenneltyäni viimeiset 1,5 vuotta jaostostamme tulevien artikkeleiden koordinoivana alueellisena toimittajana olen alkanut ymmärtää paremmin lähetystyön dynamiikkaa ja ihmisiä, jotka ovat unionistamme siinä mukana. Inspiroivaa on ollut voitetuista haasteista oppiminen, tulevaisuuteen suuntautuva ajattelu ja siihen sijoittaminen sekä vaikeuksiin ja takaiskuihin suhtautuminen. Jos haluat nähdä, kuinka Jumala on johtanut, mene ESDA online -sivuille (encyclopedia.adventist.org, sivut ovat englannin kielellä), ja tulet hämmästymään. Kaiken lisäksi huomioi artikkelit, jotka pitäisi vielä kirjoittaa, ja tarjoudu vapaaehtoiseksi. – tedNEWS/NA

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.