ADRA Finlandin suositus ruoanjakelijoille / Ruoka-apu poikkeusjärjestelyin

0

ADRA Finland säätiö/16.3.2020

ADRA Finlandin suositus ruoanjakelijoille 

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi muun muassa seurakuntien yhteisöruokailut suositellaan sulkemaan toistaiseksi. Seurakunnat sekä useimmat muut ruoka-aputoimijat supistavat toimintaansa varotoimenpiteenä riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseksi. 

Ruoka-avun jatkuvuus on kuitenkin hyvä turvata: ruokatavaroita pakataan valmiiksi nk. akuuttikasseiksi. Esim. kauppojen ylijäämä –ja /tai hävikkiruuista valmiiksi tehtyjen kassien sisältöön ei ole asiakkaiden mahdollista vaikuttaa, jotta niiden jakelu sujuu nopeasti. Eu-ruokakassien sisältö säilyy ennallaan. Kassien pakkaamisessa suositellaan kertakäyttökäsineiden käyttöä. 

Valmiit kassit jaetaan nopeasti esim. eteisestä tai ulko-ovelta. Jonoja pyritään kaikin puolin välttämään. Jonossa olevia ihmisiä kehotetaan pitämään riittävä etäisyys edellä olevaan.

Ilmoituksissa kehotetaan riskiryhmään kuuluvia pyytämään, että joku läheinen tai tuttava hakisi kassin heille. Muistakaa hyvä käsihygienia. Sairaana ei saa mennä pakkaamaan eikä jakamaan kasseja. 

Suositellaan noudatettavaksi annettuja kansallisia ohjeita korona-viruksen etenemisen estämiseksi.

ADRA Finland säätiö 

Ruoka-apu poikkeusjärjestelyin

16.3.2020

Suomen hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Hallitus on tänään 16.3.2020 pitänyt tiedotustilaisuuden, jossa todetaan mm. seuraavaa:

”Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla”.

”Valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 13.4. saakka. Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin”.

Valtioneuvoston tiedote löytyy kokonaisuudessaan alla olevan linkin takaa:

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-totesi-suomen-olevan- poikkeusoloissa-koronavirustilanteen-vuoksi

Suositukset astuvat voimaan 18.3.2020, mutta Koa ry suosittelee jäsenjärjestöjensä noudattavan suosituksia ruoka-aputyössä nyt saman tien, sillä ruoka-avun asiakkaissa on paljon riskiryhmään kuuluvia ihmisiä. Heidän suojelemiseksi olisi hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Ruoka-avun jatkuvuus on kuitenkin monissa paikoissa turvattu siten, että ruokatavaroita pakataan valmiiksi nk. akuuttikasseiksi. Valmiiksi tehtyjen kassien sisältöön ei ole mahdollista vaikuttaa, jotta niiden jakelu sujuu nopeasti. On hyvä huomioida, että tuo kymmenen henkilön rajaus koskee myös yhdistysten työntekijöitä. Koan suositus on, että työskentely tapahtuisi vain muutaman hengen ryhmissä. Työskentely tapahtuisi turvavälillä, joka on 2-3 metriä. Hajauttamalla jakelua vältetään joukkokokoontumiset.

Jos ruokaa jaetaan, tulisi se tapahtua erityisjärjestelyillä. Esimerkiksi kaikkein heikommassa asemassa olevien kohdalla olisi hyvä, jos ruoka-apu voitaisiin toimittaa kotiovelle. Yhteisiä kahvittelu- ja ruokailuhetkiä ei suositella pidettäväksi epidemian aikana, vaan ruoka-apu tulisi toimittaa kotiovelle ilman kontaktia asiakkaaseen.

Ruoka-avun jakopisteistä jakaminen tulisi järjestää siten, että asiakkaat tulisivat yksi kerrallaan hakemaan valmiin kassin jakopisteen ovelta.

Kehotamme jäsenyhdistyksiä seuraamaan tilanteen kehittymistä ja päivittämään käytäntöjä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti. Koronaviruksen mullistaessa arkeamme toivomme kuitenkin, että avunannon työ voi jatkua tuoden toivoa ja turvaa tähän erikoiseen ja pelottavaankin aikaan. Samalla muistutamme, että monilla ruoka-avun asiakkailla on useita sairauksia ja heidän vastustuskykynsä on heikko.

Koa ry suosittelee seuraavia toimia epidemian aikana:

1. Ruoka-aputyö tulisi tehdä siten, että jaettavat tuotteet olisi pakattu valmiiksi. Kaikkein heikommassa olevien osalta ne vietäisiin ja jätettäisiin kotiovelle. Muiden asiakkaiden kohdalla jako tapahtuisi siten, että ruokakassi luovutetaan yhdelle asiakkaalle kerrallaan ilman lähikontaktia. Joukkokokoontumisia tai jonoja ei saisi syntyä.

2. Jäsenjärjestöjämme tehostamaan tiedottamistaan erityisjärjestelyihin liittyen silloin kun se suinkin on mahdollista.

3. Valitsemaan yhdistyksestään vastuuhenkilön, joka seuraa tiiviisti viranomaisten tiedotteita, välittää niistä tiedon eteenpäin ja valvoo ohjeistusten toteutumisen järjestönne toiminnan osalta.

Koa ry hallituksen puheenjohtaja Petri Kauhanen

Kerro kaverille

Kommentointi on suljettu.